top of page

Tips om vallning 

Att valla kan verka besvärligt när man lyssnar på alla som pratar om zoner, färger, varma och kalla vallor osv. Men det är egentligen ganska enkelt, ungefär som att laga mat. Man börjar med enkla "recept", och när man blir mer rutinerad kan man göra det lite mer avancerat.

Det viktigaste är att ha bra fäste, annars får man dålig teknik, bakhalt och det blir både tråkigt och jobbigt. Att ha dåligt glid förstör inte tekniken på samma sätt och för motion spelar det ingen roll. Man får ju motion i alla fall, även om det går lite långsammare.

Begrepp

Med varmt menas lufttemperaturer som ligger runt 0 och uppåt. Följdaktligen är det då kallt när det är minusgrader i luften.
En valla som är "varm" har då en märkning som är tex -1/+2. Den är ganska klibbig om man känner på den.
En "kall" valla är en burk som tex har märkningen -1/-8. Den har en hårdare och inte speciellt klibbig yta.
Klister är en flytande valla, ser precis ut som vanligt klister, fast den kan ha olika färger. Även klister kan vara "varm" eller "kall". Klister används då snön har smält och frusit om igen. Den blir då ganska våt och isig. Klister är mycket klibbigt och används både vid plus och minusgrader.

Snö

Snö är fruset vatten, vilket ju är ganska självklart. Men snö kan ha olika egenskaper, beroende på lufttemperatur, luftens fuktighet, ålder på snön och om den är natur- eller konstsnö. Därför så måste man prova sig fram till vilken valla man skall ha för att få fäste. Ofta har man en för kall valla, eftersom man enbart tittar på lufttemperaturen. Men det går för det mesta bra att alltid ha en valla som är 1-2 "snäpp" varmare än lufttemperaturen.

Var inte rädd för att prova varmare vallor för att få bra fäste! Börja med en kallare valla, dvs en som passar temperaturen, sedan lägger du på lite varmare efter hand. Blir det för varmt, så det fryser fast i skidan, då kan man ta bort den igen med en sickel.

Instruktioner

Det finns ganska mycket info om detta kring vallning, en del bättre än andra. Här följer lite länkar till filmer som visar på ett enkelt sätt hur man gör när man vallar.

Instruktionsfilmer
 
Vallatips

 

OBS!

Tänk på att inte komplicera saker i onödan, håll det på en nivå som passar dig!


Lycka till i skidspåret!

262812018_4508893489201297_8620954832425574175_n.jpg
bottom of page